HANNE OM Å OPPDAGE MULTIFOKALE LINSER

HANNE – 44

Kunstneren Hanne har spesialisert seg på store installasjoner laget av tre. Hun er også formingslærer i grunnskolen. I tillegg til at hun elsker kunst, liker hun å lese og spille landhockey. Hun er gift og har to tenåringer.

 

Placeholder

Når begynte du å bruke kontaktlinser?

'Jeg begynte først å bruke briller da jeg var femten år gammel og gikk over til linser da jeg var student. Før det trodde jeg det ville bli for mye styr med linser, men jeg begynte å bli lei av brillene. Jeg fant ingen jeg likte, jeg trengte egne solbriller med styrke, og så visste jeg ikke hvor jeg hadde dem. Jeg mener også at briller har mye å si for hvordan du ser ut, og det hadde jeg fått nok av.'

 

Var du fornøyd med kontaktlinsene?

'Da jeg begynte å bruke dem, elsket jeg dem umiddelbart. Min mening er at det er uendelig mye mer praktisk enn briller. Den eneste gangen de skaper problemer for meg, er når vi drar på ferie, fordi vi alltid drar på sykkelturer og camping ute i naturen, der de hygieniske forholdene ikke er helt i topp. Nå for tiden bruker jeg bare endagslinser når vi drar på ferie'.

 

 

'NÅ KAN JEG BARE FORTSETTE Å JOBBE OG IKKE BEKYMRE MEG FOR Å ØDELEGGE ELLER MISTE LESEBRILLENE'

 

Når begynte du å få problemer med å lese?

'For omtrent to år siden. Jeg snakket med optikeren, og først prøvde jeg å løse problemet ved å endre styrken på de vanlige linsene mine. Tanken var at jeg kom til å få litt mindre klart syn på avstand, men at jeg ville være i stand til å lese igjen uten lesebriller. Det fungerte ikke for meg i det hele tatt. Jeg vil se alt klart hele tiden, så det var da jeg begynte å bruke lesebriller’.

 

Var det en tilfredsstillende løsning?

'Ikke egentlig. Jeg vet at folk utsetter bruken av lesebriller fordi de frykter at det vil få dem til å se gamle ut, og jeg må innrømme at jeg gjorde det samme. Men du kommer til et punkt hvor du må erkjenne at du trenger dem. Problemet var at jeg alltid glemte å ta dem med meg. Selvfølgelig kunne jeg ha hengt dem rundt halsen i en snor slik svigermoren min gjør, men det hadde jeg ikke lyst til. Derfor endte jeg alltid opp på butikken uten å kunne lese noe med liten skrift på produktene!’

 

Og så oppdaget du multifokale linser?

’Jeg hadde aldri hørt om dem, og da jeg gjorde det, var jeg litt bekymret til å begynne med, så forventningene mine var ikke høye. Og det tok litt tid før øynene mine tilpasset seg. Men nå har de gjort det, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd’.

 

Men hva liker du best med dem?

'De er bare så utrolig praktiske. Når jeg jobber i studioet mitt, må jeg ofte veksle mellom å sage i treverket og lese spesifikasjonene, og det pleide å være strevsomt. Nå kan jeg bare fortsette å jobbe og ikke bekymre meg for å ødelegge eller miste lesebrillene. Det kan godt være den største fordelen: at jeg aldri mer må lete etter lesebrillene!'.